Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μετατροπή desktop μηχανήματος σε headless server στα γρήγορα με ubuntu και FreeNX

Ας υποθέσουμε ότι έχετε στο γραφείο σας ένα (σχετικά ισχυρό και αθόρυβο) laptop και ένα αρκετά ισχυρότερο αλλά θορυβώδες desktop. Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ώστε να κάνετε το desktop (αρκετά πιο) αθόρυβο αλλά αυτό κοστίζει και χρόνο και χρήμα. Η εύκολη και γρήγορη λύση σε πολλές περιπτώσεις είναι να το απομακρύνετε απλά από το χώρο σας μετατρέποντάς στο σε headless server.

Στο howto αυτό υποθέτω για ευκολία ότι και τα 2 συστήματα (laptop και desktop) τρέχουν ubuntu maverick. Η γενική ιδέα είναι ότι θα προσθέσουμε στο desktop μια usb κάρτα ασύρματου δικτύου, άρα το μόνο που χρειάζεται από πλευράς υποδομής ο χώρος στον οποίο θα μεταφερθεί το desktop, είναι ρεύμα και wifi σήμα.

Προετοιμασία

Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε στο desktop μια υποστηριζόμενη από το linux usb wifi κάρτα. (Οι περισσότερες πλέον που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι υποστηριζόμενες, καλύτερα διαλέξτε κάποια με αποσπώμενη κεραία).

Αν όλα πάνε καλά, σύντομα θα δούμε το εικονίδιο του networkmanager για το ασύρματο δίκτυο. Συνδεθείτε κανονικά βάζοντας ότι πληροφορίες χρειάζονται (WPA Password κλπ). Υποθέτοντας ότι συνδεθήκατε κανονικά και μπορείτε να δείτε το τοπικό δίκτυο και το internet μια χαρά, μπορούμε να ξεκινήσουμε το ενδιαφέρον μέρος του project.

Καταρχήν πρέπει να φροντίσουμε να ενεργοποιείται η σύνδεση αυτή για όλους τους χρήστες και πριν ακόμα γίνει οποιοδήποτε login. Για το σκοπό αυτό κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο του NetworkManager -> Επεξεργασία συνδέσεων -> Ασύρματη -> <το ESSID του δικτύου σας>

Διαλέγουμε "Επεξεργασία" και τσεκάρουμε τα checkboxes για "Αυτόματη σύνδεση" και "Διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες". Επίσης ελέγχουμε τι IP μας έδωσε το access point μας και αν είναι δυνατόν, το ρυθμίζουμε να μας ξαναδίνει συνέχεια το ίδιο (από το configuration webpage του, το πώς κάνετε αυτή τη ρύθμιση είναι έξω από την εμβέλεια αυτού του άρθρου).


Ας υποθέσουμε χάριν ευκολίας ότι το IP αυτό του desktop είναι 192.168.1.10. Υποθέτω επίσης ότι το όνομα χρήστη σας στο desktop είναι "myuser".

Ανοίξτε (στο desktop) ένα τερματικό και δώστε:
sudo apt-get install ssh
Αυτό θα εγκαταστήσει τον ssh client και server.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε ένα reboot στο desktop και όταν φτάσει στην οθόνη του login (χωρίς να κάνετε login), δίνουμε στο laptop:
 ping 192.168.1.10  
Αν το desktop απαντά, όλα είναι εντάξει και μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.

Το επόμενο βήμα, είναι να εγκαταστήσουμε τον FreeNX server στο desktop μας και τον Nomachine NX client στο laptop μας (ο τελευταίος είναι proprietary, απλά είναι η ευκολότερη λύση αυτή τη στιγμή).

Στο desktop:
 sudo add-apt-repository ppa:freenx-team  
sudo sed -i 's/maverick/lucid/g' \
/etc/apt/sources.list.d/freenx-team-ppa-maverick.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install freenx
wget http://bit.ly/i0TbcH -O nxsetup.tar.gz
tar -xzvf nxsetup.tar.gz
sudo mv nxsetup /usr/lib/nx/nxsetup
sudo /usr/lib/nx/nxsetup --install

Επιλέξτε τα defaults στην εγκατάσταση.

Στο laptop, κατεβάστε τον client της nomachine από εδώ και εγκαταστήστε τον με gdebi.
Τρέξτε με alt+F2 τον client: /usr/NX/bin/nxclient, φτιάξτε ένα session και δοκιμάστε αν δουλεύει σωστά.

Δοκιμή

Αν όλα είναι εντάξει, αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη κλπ από το desktop, μετακινήστε το στο σωστό μέρος, ανάψτε το, περιμένετε κανένα 5λεπτο για να είμαστε 100% σίγουροι ότι έχει κάνει boot και κάντε πάλι ping 192.168.1.10 από το laptop. Αν το desktop απαντήσει και οι χρόνοι απόκρισης είναι λογικοί (κάτω από 10ms) τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ssh και ένα nx session.

Επίσης, μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε την extra οθόνη σαν επέκταση της φυσικής οθόνης του laptop προσθέτοντας έτσι ευελιξία στο screen space σας.

Η μέθοδος headless + FreeNX βολεύει επίσης πολύ και για virtual machines μερικές φορές, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Απολαύστε ένα πιο ήρεμο και εργονομικό περιβάλλον εργασίας :)

-Παντελής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου