Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Βίντεο διαλέξεων από MIT, Stanford και Berkeley

Πανεπιστήμια όπως το MIT, το Stanford και το Berkeley έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει μερικούς από τους καλύτερους καθηγητές του κόσμου στον τομέα τους. Είναι λοιπόν πολύ ευχάριστο ότι έχουν αποφασίσει να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο βιντεοσκοπημένες διαλέξεις αυτών των καθηγητών.

Μάλιστα πολλές φορές προσφέρεται ολόκληρο το υλικό ενός μαθήματος (βίντεο διαλέξεων, σημειώσεις, ασκήσεις, θέματα τελικών εξετάσεων). Σχετικά πρόσφατα μάλιστα, το MIT ξεκίνησε ένα project για τον υποτιτλισμό των διαλέξεων σε διάφορες γλώσσες με τη γνωστή μέθοδο του "crowdsourcing".

Θα ήταν εξαιρετικό βοήθημα αν είχαμε μεταφρασμένες/υποτιτλισμένες αυτές τις σειρές διαλέξεων στα ελληνικά, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον όσοι γνωρίζουν αρκετά καλά αγγλικά ώστε να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακές διαλέξεις μπορούν να επωφεληθούν.

Μερικές διαχρονικές επιλογές:
  1. Structure and Interpretation of Computer Programs από τους Hal Abelson και Gerald Jay Sussman (1986). Διδασκαλία με χρήση της Lisp, θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε στον προγραμματισμό ακόμα και αν (το πιθανότερο) απλά επιλέξετε να εφαρμόσετε μερικές από αυτές τις τεχνικές στις "παραδοσιακές" procedural γλώσσες.
  2. Introduction to Algorithms των Charles Leiserson και Eric Demaine. O Leiserson είναι ένας από τους συγγραφείς του γνωστού ομώνυμου "χοντρού βιβλίου" των αλγορίθμων. Παρακολουθώντας αυτά τα video αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να μπορείτε να το καταλάβετε μετά :P
  3. Linear Algebra και ότι άλλο υπάρχει από το Gilbert Strang. Φανταστικός καθηγητής με εξαιρετική μεταδοτικότητα. Θα δείτε τη γραμμική άλγεβρα και τους πίνακες με τελείως άλλο μάτι μετά από αυτά τα μαθήματα ...
  4. Οι διαλέξεις του Knuth επί παντός καθώς και τα συνοδευτικά αρχεία.
Μετά από 5 χρόνια οι παραπάνω παραμένουν οι αγαπημένες μου. Θα ήθελα πολύ να μάθω και τις δικές σας!

Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου