Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ReactOS 0.3.13 και υποστήριξη για ελληνικά!


Αρκετοί από εμάς γνωρίζουν το project ReactOS το οποίο προσπαθεί να προσφέρει στην κοινότητα ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα 100% binary compatible με τα Windows.

Πρόσφατα (22 Μαρτίου, ακριβώς πάνω στα γενέθλιά μου, δεν είναι υπέροχο να είναι κανείς μέλος της κοινότητας του OSS; Παίρνεις δώρα όλη την ώρα :) ) το project δημοσίευσε την έκδοση 0.3.13 με αρκετές βελτιώσεις και σταθερότητας αλλά και λειτουργικότητας (π.χ., το skype 4 δουλεύει τώρα).


Δε θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στα νέα χαρακτηριστικά όμως, αφού μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση. Το ενδιαφέρον για μένα σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχα δοκιμάσει το ReactOS είναι ότι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στον εξελληνισμό του project, όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω screenshot :). Όσοι έχουν ελεύθερο χρόνο και ψάχνουν ένα εύκολο project για να συνεισφέρουν, το ReactOS έχει μια αρκετά φιλική κοινότητα και είναι μια καλή επιλογή.

Πολλοί λένε ότι το ReactOS λόγω της "αμφιλεγόμενης" κατάστασης που υπάρχει σχετικά με το γεγονός ότι έχει προέλθει από (clean room βέβαια) reverse engineering των windows αλλά κυρίως λόγω της σχετικά μικρής του κοινότητας και του περιορισμένου αριθμού των developers δε θα καταφέρει "ποτέ" να ανταγωνιστεί τη Microsoft και ως επιχείρημα φέρνουν το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς βελτιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, έχει παραμείνει "alpha quality".

Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και αν η συμβατότητα σε κάποιους τομείς (π.χ., graphics drivers) είναι ένα μεγάλο και δύσκολο project, πολλά άλλα κομμάτια των windows δουλεύουν ή είναι πολύ κοντά στο να δουλέψουν αρκετά καλά, οπότε το ReactOS μπορεί τουλάχιστον να αντικαταστήσει τα Windows XP σε αρκετά virtual machines σε λίγο καιρό ...

Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου