Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Το LibreOffice 3.4 θα έχει υποστήριξη για ελληνική αρίθμηση σε λίστες και κεφάλαια

Όπως ίσως διαβάσατε και σε προηγούμενο post, το LibreOffice 3.4 θα έχει πλέον υποστήριξη για ελληνική αρίθμηση σε λίστες και κεφάλαια, ένα patch που εκκρεμούσε 2 χρόνια πάνω-κάτω στο OpenOffice.

Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη δυνατότητα κατεβάζοντας κάποιο από τα prerelease του LibreOffice εδώ.

Για να βρείτε την ελληνική αρίθμηση πηγαίνετε στο μενού Format -> Bullets and Numbering ... και από εκεί στην καρτέλα Options, όπου μπορείτε να διαλέξετε την ελληνική αρίθμηση όπως φαίνεται στο παρακάτω screenshot:


Καλό θα είναι να πάτε επίσης στην καρτέλα Position και να επιλέξετε Νumbering alignment: Right όπως φαίνεται παρακάτω:

(Κατά την ταπεινή μου άποψη το Right θα έπρεπε μάλλον να είναι το default έτσι κι αλλιώς). Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πιθανά προβλήματα alignment λόγω του "στ".

Τέλος, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πώς φαίνεται η ελληνική αρίθμηση σε κεφάλαια και λίστες από το παρακάτω screenshot από ένα PDF που έφτιαξε ο Σίμος Ξενιτέλλης.

Για μένα η δυνατότητα αυτή θυμίζει ένα εξαιρετικό coding camp με τα παιδιά από το ChaniaLUG και τους καλεσμένους μας, το πολύ ωραίο blog post του κυρίου Διομήδη Σπινέλλη με τον αλγόριθμο για την ελληνική γραφή μεγάλων αριθμών που μας γύρισε πίσω στο Διόφαντο, τον ασύγκριτα καλύτερο "χρόνο απόκρισης" των παιδιών του LibreOffice σε σχέση με το "γραφειοκρατικό" OpenOffice και τη βοήθεια μελών της κοινότητας όπως ο Σίμος Ξενιτέλλης που βοήθησε με τα ReleaseNotes τη δοκιμή του χαρακτηριστικού κλπ. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους :)

Btw, η Oracle φαίνεται ότι είδε επιτέλους το φως το αληθινό και θα δώσει από ότι φαίνεται το OpenOffice brand στην κοινότητα. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να αποκτήσει επιτέλους το ελεύθερο λογισμικό ένα ανταγωνιστικό office suite. We live in interesting times :)

-Παντελής






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου