Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

MSBL: All your bugs are belong to me :)

Όπως έγραψα και στα σχετικά mail στις λίστες open-source-el και linux-greek-users, θα ήθελα να ξεκινήσω μια προσπάθεια συγκέντρωσης των (πιο σημαντικών) bugs που εμποδίζουν ή δυσκολεύουν τη διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα.

Με ενδιαφέρουν upstream bugs τα οποία έχουν υποβληθεί ήδη στα αντίστοιχα bugtrackers, τα οποία αφορούν mainstream λογισμικό όπως π.χ., Firefox, Libreoffice κλπ (όχι προγράμματα που έχουν κάτω από 20 έλληνες χρήστες).

Επίσης, η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται σε bugs τα οποία "αν δεν τα διορθώσει κάποιος Έλληνας πιθανότατα δε θα τα διορθώσει κανείς", δηλαδή π.χ., σε προβλήματα υποστήριξης της ελληνικής γλώσσας ή σε προβλήματα χρήσης υπηρεσιών στην Ελλάδα (π.χ., τραπεζών ή του δημοσίου, δηλ. για παράδειγμα αν κάποιο bug στο firefox εμποδίζει πολύ κόσμο να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση ή κάτι τέτοιο).

Τέλος τα bugs πρέπει να απευθύνονται σε προγραμματιστές και όχι μεταφραστές ή συγγραφείς περιεχομένου μια και γι αυτές τις κατηγορίες συνεισφοράς στην κοινότητα υπάρχει ήδη πιστεύω ικανοποιητική υποστήριξη.

Με βάση αυτά που θα συλλέξω η δική μου δουλειά θα είναι η ιεράρχηση και η πιο λεπτομερής "ματιά" ώστε να δημοσιεύεται κάθε μήνα μια λίστα με τα "10 πιο σημαντικά" και μία με τα "10 σημαντικά και εύκολα στην επίλυση" bugs, τόσο μέσω αυτού του blog (και άρα των πλανητών hellug και ellak), όσο και μέσω email στις ελληνικές λίστες ΕΛ/ΛΑΚ.

Αν λοιπόν γνωρίζετε κάποιο bug που πληρεί αυτά τα κριτήρια, παρακαλώ στείλτε το σχετικό link στο upstream bugtracker report καθώς και αν γίνεται μια μικρή περιγραφή για το γιατί αυτό το bug είναι σημαντικό στη διεύθυνση pktoss at g mail τελεία com, με θέμα που να ξεκινά από MSBL: (για να διευκολυνθεί η ταξινόμηση).

Παντελής

Υ.Γ., αν έχετε σχόλια σχετικά με το εγχείρημα, θα χαρώ να τα δω μέσω comments ή μέσω email.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου