Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

+1 Jetway! (τεχνική υποστήριξη)

Μόλις διάβασα ένα post στο blog του Eric Sandeen. Μεταφράζω λίγο για τους μη-αγγλομαθείς, για να δούμε λίγο στην Ελλάδα τι σημαίνει σοβαρό technical support και όχι κοροϊδία του κόσμου:

Το πρόβλημα του Eric ήταν ότι δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα σύστημα βασισμένο σε Jetway JNC9C-550-LF μητρική από ένα PicoPSU-90 τροφοδοτικό (ο συνδυασμός δεν έκανε boot). Ο Eric έγραψε γι αυτό στη Jetway και η απάντηση ήταν:

Αγαπητέ πελάτη,
Σας ευχαριστούμε που μας γράψατε τις ανησυχίες σας. Ευχαρίστως να σας βοηθήσω.
Εξετάσαμε το αίτημά σας σχετικά με το JNC9C-550-LF. Σύμφωνα με την αναφορά σας, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι σχετικό με το τροφοδοτικό.
Έχουμε παρατηρήσει προβλήματα "υποτροφοδοσίας" με τις παρακάτω πηγές:

1. IEI ACE-4518AP
2. PicoPSU-90
3. M3-ATX 125W
4. Power-win PW-085B-5Y
Η λύση μας για τα παραπάνω είναι:

1. αφαίρεση του D9
2. αφαίρεση του R163
3. αλλαγή του Q30 από C01-E7002-F σε C04-EAPM2300A-F
4. αλλαγή του R270 από E01-42B1.8K-F σε E01-42B3.3K-F
Μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τα D9 και R163 πρώτα. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι η μητρική θα δουλέψει με το picoPSU, απλά αν αφαιρεθούν αυτά τα 2 μέρη.
Ελπίζουμε ότι το παραπάνω σας βοήθησε. Παρόλα αυτά αν έχετε επιπλέον ερωτήσεις, σας παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό μας τμήμα.
Χαιρετισμούς,

Jetway FAE / Tech Support Team
Jetway Computer Corp.
38507 Cherry Street, Suite E
Newark, CA 94560
Email: tech@jetwaycomputer.com
www.jetwaycomputer.com


Η παραπάνω απάντηση συνοδευόταν μάλιστα και με φωτογραφίες των εξαρτημάτων που οι τεχνικοί της Jetway πρότειναν να αφαιρεθούν ή να αλλαχθούν. Επίσης τον ενημέρωσαν ότι στα επόμενα μοντέλα η ασυμβατότητα αυτή έχει διορθωθεί.

Ας κάνουμε μια μικρή σύγκριση με το επίπεδο τεχνικής υποστήριξης που προσφέρεται στην Ελλάδα καθώς και την αντιμετώπιση των πελατών ...








Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αλλάζοντας το όνομα του εκτελέσιμου ενός προγράμματος στο Linux

Για ένα άρθρο ήθελα να γράψω ένα πρόγραμμα στο Linux το οποίο να αλλάζει το όνομά του (όπως αυτό φαίνεται στο ps, top κλπ) κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Πολλά προγράμματα έχουν αυτή τη δυνατότητα όπως το ssh, η postgresql κλπ.

Ο πιο portable τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να κάνει απλά το πρόγραμμα exec τον εαυτό του με άλλο όνομα.

Στη δική μου περίπτωση το exec δε βόλευε για άλλους λόγους, οπότε η μόνη λύση ήταν η κατευθείαν αλλαγή του ονόματος. Τα BSD έχουν γι αυτή τη δουλειά την κλήση συστήματος setproctitle. Στο Linux όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ιδέες για (περισσότερο) ΕΛ/ΛΑΚ στο δημόσιο τομέα Part 2: Στρατηγική


Τις τελευταίες μέρες γίνεται κάποια κουβέντα για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διείσδυσης του ΕΛ/ΛΑΚ σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

Καταρχήν, κάποιοι λόγοι για τους οποίους αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο περιγράφονται εδώ προκειμένου να κρατήσω αυτή τη δημοσίευση σε λογικό μέγεθος.

Ως γνωστόν υπάρχει ήδη ως ένα βαθμό χρήση ΕΛΛΑΚ στο δημόσιο, από το openoffice/οdt σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι το ubuntu στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιονίου, τα σχολικά εργαστήρια με ubuntu και FreeBSD κλπ.

Το θέμα είναι το τι παραπάνω μπορεί να γίνει. Αυτό οδήγησε το Νίκο στο δεύτερο άρθρο (περί πιστοποιημένης διανομής) που δημιούργησε τις πρόσφατες αντιδράσεις.

Σε αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να δούμε το θέμα ψύχραιμα και ρεαλιστικά από την άποψη του τι θα μπορούσε να γίνει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς γι αυτό. Για να ξεκινήσει η κουβέντα θα παραθέσω κάποιες πρώτες ιδέες/σκέψεις "to get the ball rolling". Οι ιδέες αυτές είναι απλά brainstorming οπότε δε θα παρεξηγήσω όποιον θέλει να απορρίψει κάποια ή όλες. Θα ήθελα να προσθέσετε και τις δικές σας, προκειμένου να δούμε τι μπορεί να υλοποιηθεί και πώς.

Ιδέες για (περισσότερο) ΕΛ/ΛΑΚ στο δημόσιο τομέα Part 1: Οι λόγοι

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση του Ελεύθερου Λογισμικού στο δημόσιο τομέα (προσωπικά θα το επέκτεινα και σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεν πιστεύω ότι είναι ηθικό να προτείνουμε κάτι για τις δημόσιες υπηρεσίες το οποίο δε θα το χρησιμοποιούσαμε πρώτα απ' όλα στη δική μας επιχείρηση ή όπου αλλού είμαστε υπεύθυνοι).

Μερικοί λόγοι για να θέλουμε κάτι τέτοιο:
(Κάποιοι από τους παρακάτω λόγους έχουν αναφερθεί και στο post του Νίκου Ρούσσου)

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Περί "επίσημης διανομής" και ελληνικών distro wars ...

Αν και το blog αυτό έχει κατά κύριο λόγο τεχνικό (και χιουμοριστικό) χαρακτήρα, θα ήθελα να ξοδέψω λίγο χρόνο για να σχολιάσω από δω το δεύτερο άρθρο του Νίκου Ρούσσου στο περιοδικό Linux Inside περί "επίσημης πιστοποιημένης ελληνικής διανομής" και της παρουσίασης 3 mainstream διανομών (debian, ubuntu, fedora) σε αυτό.  Ο σχολιασμός είναι φυσικά ως προς τον τίτλο του άρθρου, δηλαδή θεωρώντας μία δημόσια υπηρεσία ως "χρήστη", όχι τον οποιονδήποτε.

(Σημ: Δεν έχω λάβει ακόμα το αντίτυπο του περιοδικού που περιέχει το άρθρο, αλλά το διάβασα σε scan από το link που περιέχεται σε αυτό το post στο OSArena).